In het nieuws

28/05/2025

Wat je leert als je 50 jaar pensioenvisie samenvat in één namiddag

Inzichten, vooruitzichten en verantwoordelijkheid voor de tweede pijler.
Tijdens het financieel seminarie van PensioPlus op 22 mei 2025 werd niet alleen teruggeblikt, maar vooral vooruitgekeken. Meer dan 150 vertegenwoordigers uit de sector, beleid en toezicht kwamen samen in The Merode om kennis te delen, visies te kruisen en antwoorden te zoeken op de uitdagingen van vandaag én morgen.
Een halve eeuw engagement, visie en vakkennis
Wat begon als een bescheiden belangenorganisatie, groeide uit tot een strategische partner voor een robuuste tweede pensioenpijler. Het seminarie bevestigde die rol: geen ritueel moment, maar een inhoudelijke hefboom.
Sprekende thema’s, scherpe inzichten
Met bijdragen van o.a. Paul Diggle (abrdn), Herman van der Sluis (PGGM), en een diepgaand debat met de FSMA en sectorpartners, actuele en structurele thema’s kwamen aan bod: economische onzekerheid, AI in pensioenbeheer, regelgeving, en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
5 beklijvende inzichten

1. De tweede pijler is geen optie meer – het is structureel beleid
Het federale regeerakkoord maakt het duidelijk: aanvullende pensioenen vormen een essentieel onderdeel van het toekomstig pensioenbeleid. De uitdaging ligt nu in de vertaling naar concrete maatregelen om de verbreding en verdieping van de 2e pijler concreet te maken. PensioPlus staat klaar om die mee vorm te geven.
2. Langetermijnrendement vraagt langetermijnvisie
Met een gemiddelde return van 8,8% toont de sector zijn veerkracht. Maar rendement is geen sprint: in een wereld vol geopolitieke schokken is het duurzaam vrijwaren van koopkracht cruciaal. Dat vergt visie, strategisch risicobeheer en stabiliteit.

3. Regulering is nodig, maar proportionaliteit is cruciaal
Meer regels betekenen niet automatisch een betere bescherming. De wildgroei aan Europese vereisten vraagt om een kritische reflectie op hun proportionaliteit, relevantie en uitvoerbaarheid. Wat telt, is een kader dat beschermt én werkbaar blijft.

4. Pensioenfondsen staan op het kruispunt van rendement en verantwoordelijkheid 
Pensioenfondsen hebben de primaire taak om een adequaat pensioen te garanderen voor hun aangeslotenen, en dit op de meest kostenefficiënte manier. Ze moeten hierbij zorgvuldige keuzes maken in hun investeringsstrategie, met de mogelijkheid om hierbij bepaalde maatschappelijke doelstellingen mee in aanmerking te nemen.
5. AI is geen hype meer, maar wordt een hefboom voor beter beheer
Artificiële intelligentie ondersteunt pensioenfondsen bij risicoanalyse, besluitvorming en operationele efficiëntie. Wie AI doordacht en ethisch inzet, verhoogt de weerbaarheid en wendbaarheid van zijn fonds in een snel veranderende omgeving.
Met dank aan iedereen die dit mogelijk maakte
We bedanken Aberdeen Investments voor de aangename samenwerking, alle sprekers, panelleden, moderatoren en vooral: de aanwezige deelnemers. Samen zetten we koers naar een slimme, solidaire en stabiele tweede pijler.


photo

Laatste nieuws

Meer nieuws
photo
11/07/2025
Vrije toegang

Ontwerpwet diverse bepalingen ingediend in de Kamer

De federale regering zet haar hervormingsagenda voor de pensioenen verder. Na het ontwerp van programmawet (zie infoflash van 30 mei) heeft ze deze week de ontwerpwet diverse bepalingen ingediend in de Kamer. Het vormt de tweede stap in een breder wetgevend geheel en bevat een reeks maatregelen die van belang zijn voor zowel de eerste als de tweede pensioenpijler. Daarbij worden niet alleen de pensioenrechten van werknemers, ambtenaren en zelfstandigen onder de loep genomen, maar ook de responsabiliseringsmechanismen voor lokale besturen grondig herzien.
De belangrijkste maatregel op het vlak van de aanvullende pensioenen is de verhoging van de Wijninckx-bijdrage naar 12,5%. Deze uniforme bijdrage vervangt de eerder aangekondigde verhoging naar 6% en zal ingaan vanaf het bijdragejaar 2026. 
Daarentegen is de hervorming van de solidariteitsbijdrage op aanvullende pensioenen – zowel de wijziging van de bronheffing als de nieuwe heffing van 2% op kapitalen boven 150.000 euro– nog niet in deze tekst vervat. Deze maatregelen zouden pas in een volgende fase worden toegevoegd via een meerderheidsamendement.
Hierna een kort overzicht van de in het ontwerp voorziene pensioenmaatregelen. 
Verhoging van de Wijninckx-bijdrage 
Zoals in de inleiding al aangehaald, wordt de bijdragevoet van de Wijninckx-bijdrage aanzienlijk verhoogd. In plaats van een gefaseerde verhoging naar 6%, kiest de wetgever voor een uniforme bijdrage van 12,5%. Dit nieuwe tarief is van toepassing vanaf het bijdragejaar 2026.
Afschaffing van de pensioenbonus
Het ontwerp voorziet in de afschaffing van de huidige pensioenbonus voor werknemers en ambtenaren die na hun wettelijke pensioenleeftijd actief blijven. Ook voor zelfstandigen wordt die bonusregeling afgeschaft. Deze beslissing past in het bredere budgettaire kader van de hervorming en beoogt vereenvoudiging en gelijkschakeling tussen de verschillende statuten.
In de plaats daarvan is het de bedoeling om vanaf 2026 een nieuw bonus/malus-systeem in te voeren, waarbij men per jaar uitstel van pensioen (mits minstens halftijdse tewerkstelling) een bonus ontvangt op het wettelijk pensioen. Die bonus bedraagt 2% per jaar in de beginjaren, stijgt naar 4% in de overgangsperiode 2030–2040, en bereikt uiteindelijk 5% vanaf 2040. Omgekeerd geldt een malus van hetzelfde percentage per jaar vervroeging. Het nieuwe systeem moet activerender werken, transparanter zijn en beter inspelen op de actuele loopbaanrealiteit.
De wettelijke verankering van dit nieuwe bonus/malus-systeem is evenwel nog niet opgenomen in het huidige wetsontwerp en wordt later verwacht.
Hervorming responsabiliseringsbijdragen van lokale besturen
Een belangrijk luik van het wetsontwerp richt zich op het responsabiliseringsmechanisme voor provinciale en plaatselijke besturen. Hierin worden drie concrete maatregelen voorgesteld.
Ten eerste bevestigt het ontwerp het behoud van het 30%-plafond voor de korting op de responsabiliseringsbijdrage voor besturen die een aanvullend pensioen voorzien voor hun contractuele personeelsleden. Dit percentage was reeds van toepassing voor 2024 en blijft nu ook gelden voor de jaren 2025 tot en met 2028.
Ten tweede voorziet het wetsontwerp in een gerichte verlichting van de responsabiliseringsfacturen voor lokale besturen die gevestigd zijn in een gemeente met minstens 100.000 inwoners. Omdat deze besturen doorgaans de hoogste bijdrage per inwoner betalen, komt de federale overheid vanaf 2026 tussen in hun factuur. Het toegekende bedrag zal jaarlijks bepaald worden bij koninklijk besluit en wordt proportioneel verdeeld onder de betrokken besturen, op basis van hun normale bijdrage.
Ten derde wordt deze nieuwe verlichting, net als het tekort dat ontstaat door de verminderde responsabiliseringsbijdragen, mee gefinancierd via bijkomende dotaties van de federale overheid aan de Federale Pensioendienst. Die dotaties moeten het financiële evenwicht van het Gesolidariseerd Pensioenfonds garanderen voor de jaren 2025 tot en met 2028.
Wat volgt?
De maatregelen zullen in de komende weken besproken worden in de verschillende commissies en de plenaire vergadering van de Kamer. Verwacht wordt dat er nog heel wat meerderheidsamendementen zullen worden toegevoegd aan het ontwerp.
PensioPlus volgt dit dossier nauwgezet op en zal haar leden verder informeren zodra er wijzigingen, goedkeuringen of uitvoeringsbesluiten volgen. Voor vragen over de impact op uw fonds, staan wij uiteraard ter beschikking.
Het PensioPlus team

photo
04/07/2025
Vrije toegang

Meerwaardebelasting: geen impact op pensioenfondsen of hun aangeslotenen

Begin deze week bereikte de federale regering een politiek akkoord over de invoering van een meerwaardebelasting op financiële activa. Deze maatregel treedt in werking vanaf 1 januari 2026. Naar aanleiding hiervan kregen wij de vraag of deze belasting van toepassing is op (1) pensioenfondsen (OFP’s) als instelling, en (2) de aangeslotenen van die pensioenfondsen. Graag geven wij hieronder toelichting op basis van de huidige stand van zaken. 
Zijn pensioenfondsen (OFP’s) onderworpen aan de meerwaardebelasting? 
Neen. 
De nieuwe belasting op meerwaarden is van toepassing op natuurlijke personen (personenbelasting) en bepaalde rechtspersonen (rechtspersonenbelasting). De meerwaardebelasting speelt daarentegen niet in de vennootschapsbelasting, noch in de Belasting Niet-Inwoners. 
Organismen voor de Financiering van Pensioenen (OFP’s) vallen onder het regime van de vennootschapsbelasting (VEN.B). Omdat vennootschappen die onder VEN.B vallen expliciet zijn uitgesloten uit het toepassingsgebied, zijn OFP’s niet onderworpen aan de nieuwe belasting. De investeringen van OFP’s vallen dus niet in de scope van de meerwaardebelasting. 
Zijn de aangeslotenen persoonlijk onderworpen? 
Ook hier is het antwoord: neen.  
Hoewel natuurlijke personen op zich wel binnen het toepassingsgebied van de belasting vallen, voorziet het ontwerp in een aantal uitdrukkelijke vrijstellingen, waaronder voor pensioensparen (derde pijler), en aanvullende pensioenregelingen (tweede pijler). 
In de voorbereidende teksten wordt meer bepaald verwezen naar de artikelen 145/1, §1, 1°, 1°bis, 2°, 4° en 5° van het WIB 92, waarin de fiscale stimulansen voor pensioenopbouw zijn vastgelegd. Het doel van de wetgever is duidelijk: de opbouw van een aanvullend pensioen aanmoedigen, niet bestraffen. 
Aanspraken opgebouwd via pensioenfondsen in het kader van de tweede pijler blijven dus vrijgesteld van de nieuwe meerwaardebelasting.  
Wat betekent dit concreet?
Pensioenfondsen blijven hun activa beheren binnen de huidige fiscale context.Aangeslotenen hoeven zich geen zorgen te maken over een extra belasting op hun opgebouwde rechten.Enkel meerwaarden op privébeleggingen buiten de tweede en derde pijler kunnen onderworpen zijn.Wat volgt?  
De wetgeving is nog niet definitief goedgekeurd, maar het politieke akkoord is een belangrijke stap. PensioPlus volgt het dossier van nabij op, in overleg met haar partners en de betrokken kabinetten. We houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen zodra de wettekst definitief is gepubliceerd. 
Heb je bijkomende vragen of wens je een individuele toelichting, aarzel dan niet om ons te contacteren. 
Het PensioPlus team

Komende evenementen

Alle evenementen

Lopende dossiers

photo

Het regeerakkoord en de impact op aanvullende pensioenen

Na een lange formatieperiode is het nieuwe federale regeerakkoord een feit. Dit akkoord bevat ingrijpende maatregelen met een directe impact op de tweede pensioenpijler. Ons team heeft de maatregelen geanalyseerd en zet de belangrijkste impact voor u op een rij.

Vertegenwoordigen

01

PensioPlus vertegenwoordigt haar leden in nationale en internationale fora en behartigt hun belangen

Informeren

02

PensioPlus volgt de actualiteit rond de aanvullende pensioenen op de voet en informeert haar leden

Vormen

03

PensioPlus vormt haar leden door opleidingen over actuele thema’s rond aanvullende pensioenen

Netwerken

04

PensioPlus laat haar leden netwerken in werkgroepen en biedt een forum rond aanvullende pensioenen

Wie zijn we?

PensioPlus is een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht in 1975 onder de naam “Belgische Vereniging van Pensioeninstellingen”. Zij verenigt de instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP’s) en de inrichters van een sectoraal aanvullend pensioenplan.

De leden van PensioPlus zijn betrokken in het kader van de aanvullende pensioenen van de tweede pijler. Dit zijn de pensioenen die voortvloeien uit een collectieve pensioentoezegging verbonden aan een economische activiteit en georganiseerd door een bedrijf, een groep van bedrijven, een sector of een publieke instelling, en dit voor de werknemers, zelfstandigen of contractueel personeel in overheidsdienst.

De effectieve leden van PensioPlus vertegenwoordigen meer dan 1.000.000 actieve aangeslotenen. Daarnaast telt PensioPlus een heel aantal toetredende leden (waaronder consultants, advocaten, asset managers, actuarissen, accountants, revisoren...) die hoofdzakelijk diensten verlenen aan de effectieve leden.

Lid worden

Lid worden van PensioPlus biedt een aantal voordelen, waaronder informatie en trainingen over alle mogelijke nieuwigheden of actualiteit die jullie aanbelangen, networking, deelname aan werkgroepen en veel meer.

Hieronder vindt u de voorwaarden voor lidmaatschap

Getuigenissen

« Aan een vereniging als PensioPlus waardeer ik voornamelijk de doortastende houding in het verdedigen van de belangen van de pensioenfondssector alsook de kruisbestuiving tussen verantwoordelijken van soms heel verschillende fondsen en de gemakkelijke toegankelijkheid tot een enthousiast team. »

« PensioPlus heeft ervoor gezorgd dat pensioenfondsen in België een echte vertegenwoordiging hebben en een stem in het pensioendebat. Door de professionele organisatie ontstaat een constructieve dialoog tussen de verschillende stakeholders. »

« PensioPlus heeft haar plaats als onmisbare gesprekspartner bij nieuwe ontwikkelingen veroverd en verankerd »


« Kort op de bal, proactief werk en informatieverstrekking naar de leden toe. »

« Voor een sectorfonds is de opbouw van de verplichtingen niet direct gelieerd aan de al dan niet betaling van de bijdragen, hetgeen voor de aangeslotenen een zekere gemoedsrust oplevert… »

« Het is een enorme stimulans om mensen van andere pensioenfondsen te leren kennen en van gedachten en ideeën te kunnen wisselen. »

« Fijne groep van mensen die zelfde interesse delen »

« Jaarlijkse seminaries. Goed georganiseerd, interessante sprekers en nuttige topics. »

« BPA: uitstekende training voor onze bestuurders, die zeer tevreden waren over de training »

Deze Website maakt gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden. Door op « ACCEPTEREN » te klikken of door verder te gaan met het gebruik van de Website, aanvaardt u het gebruik van cookies in uw webbrowser. Voor meer informatie over ons cookiebeleid en de verschillende soorten cookies die worden gebruikt, klikt u op
Meer informatie