Ontwerpwet diverse bepalingen ingediend in de Kamer
De federale regering zet haar hervormingsagenda voor de pensioenen verder. Na het ontwerp van programmawet (zie infoflash van 30 mei) heeft ze deze week de ontwerpwet diverse bepalingen ingediend in de Kamer. Het vormt de tweede stap in een breder wetgevend geheel en bevat een reeks maatregelen die van belang zijn voor zowel de eerste als de tweede pensioenpijler. Daarbij worden niet alleen de pensioenrechten van werknemers, ambtenaren en zelfstandigen onder de loep genomen, maar ook de responsabiliseringsmechanismen voor lokale besturen grondig herzien.
De belangrijkste maatregel op het vlak van de aanvullende pensioenen is de verhoging van de Wijninckx-bijdrage naar 12,5%. Deze uniforme bijdrage vervangt de eerder aangekondigde verhoging naar 6% en zal ingaan vanaf het bijdragejaar 2026.
Daarentegen is de hervorming van de solidariteitsbijdrage op aanvullende pensioenen – zowel de wijziging van de bronheffing als de nieuwe heffing van 2% op kapitalen boven 150.000 euro– nog niet in deze tekst vervat. Deze maatregelen zouden pas in een volgende fase worden toegevoegd via een meerderheidsamendement.
Hierna een kort overzicht van de in het ontwerp voorziene pensioenmaatregelen.
Verhoging van de Wijninckx-bijdrage
Zoals in de inleiding al aangehaald, wordt de bijdragevoet van de Wijninckx-bijdrage aanzienlijk verhoogd. In plaats van een gefaseerde verhoging naar 6%, kiest de wetgever voor een uniforme bijdrage van 12,5%. Dit nieuwe tarief is van toepassing vanaf het bijdragejaar 2026.
Afschaffing van de pensioenbonus
Het ontwerp voorziet in de afschaffing van de huidige pensioenbonus voor werknemers en ambtenaren die na hun wettelijke pensioenleeftijd actief blijven. Ook voor zelfstandigen wordt die bonusregeling afgeschaft. Deze beslissing past in het bredere budgettaire kader van de hervorming en beoogt vereenvoudiging en gelijkschakeling tussen de verschillende statuten.
In de plaats daarvan is het de bedoeling om vanaf 2026 een nieuw bonus/malus-systeem in te voeren, waarbij men per jaar uitstel van pensioen (mits minstens halftijdse tewerkstelling) een bonus ontvangt op het wettelijk pensioen. Die bonus bedraagt 2% per jaar in de beginjaren, stijgt naar 4% in de overgangsperiode 2030–2040, en bereikt uiteindelijk 5% vanaf 2040. Omgekeerd geldt een malus van hetzelfde percentage per jaar vervroeging. Het nieuwe systeem moet activerender werken, transparanter zijn en beter inspelen op de actuele loopbaanrealiteit.
De wettelijke verankering van dit nieuwe bonus/malus-systeem is evenwel nog niet opgenomen in het huidige wetsontwerp en wordt later verwacht.
Hervorming responsabiliseringsbijdragen van lokale besturen
Een belangrijk luik van het wetsontwerp richt zich op het responsabiliseringsmechanisme voor provinciale en plaatselijke besturen. Hierin worden drie concrete maatregelen voorgesteld.
Ten eerste bevestigt het ontwerp het behoud van het 30%-plafond voor de korting op de responsabiliseringsbijdrage voor besturen die een aanvullend pensioen voorzien voor hun contractuele personeelsleden. Dit percentage was reeds van toepassing voor 2024 en blijft nu ook gelden voor de jaren 2025 tot en met 2028.
Ten tweede voorziet het wetsontwerp in een gerichte verlichting van de responsabiliseringsfacturen voor lokale besturen die gevestigd zijn in een gemeente met minstens 100.000 inwoners. Omdat deze besturen doorgaans de hoogste bijdrage per inwoner betalen, komt de federale overheid vanaf 2026 tussen in hun factuur. Het toegekende bedrag zal jaarlijks bepaald worden bij koninklijk besluit en wordt proportioneel verdeeld onder de betrokken besturen, op basis van hun normale bijdrage.
Ten derde wordt deze nieuwe verlichting, net als het tekort dat ontstaat door de verminderde responsabiliseringsbijdragen, mee gefinancierd via bijkomende dotaties van de federale overheid aan de Federale Pensioendienst. Die dotaties moeten het financiële evenwicht van het Gesolidariseerd Pensioenfonds garanderen voor de jaren 2025 tot en met 2028.
Wat volgt?
De maatregelen zullen in de komende weken besproken worden in de verschillende commissies en de plenaire vergadering van de Kamer. Verwacht wordt dat er nog heel wat meerderheidsamendementen zullen worden toegevoegd aan het ontwerp.
PensioPlus volgt dit dossier nauwgezet op en zal haar leden verder informeren zodra er wijzigingen, goedkeuringen of uitvoeringsbesluiten volgen. Voor vragen over de impact op uw fonds, staan wij uiteraard ter beschikking.
Het PensioPlus team