Aan het begin van een carrière zijn deze zorgen ver te zoeken, zou je kunnen zeggen. Uit een recente enquête van PensioPlus en Assuralia onder jongeren blijkt dat ongeveer 60% van de deelnemers (zelfs bijna 65% van de respondenten met minder dan vijf jaar werkervaring) zegt zich geen zorgen te maken over hun pensioen, dat het hen niet interesseert.
Tegelijkertijd maakt 60% van de ondervraagde jongeren zich zorgen over hun financiële situatie: geen comfortabel leven kunnen leiden (50%), geen aanvullend inkomen hebben (69%) of zelfs zonder geld komen te zitten (62%). Deze angst wordt gevoed door een gebrek aan vertrouwen in het pensioenstelsel: 53% van de respondenten geeft aan er geen vertrouwen in te hebben dat de staat de pensioenen zal blijven uitbetalen. Ongeveer hetzelfde percentage betwijfelt of het wettelijke pensioen voldoende zal zijn om de gewenste levensstandaard te handhaven. En vrouwen maken zich meer zorgen dan mannen; zij zijn pessimistischer over het financiële aspect van het pensioen.
En deze angst is helaas terecht, want vandaag is het duidelijk dat steeds minder werknemers bijdragen aan de pensioenen, met als gevolg dat in totaal
8 op de 10 gepensioneerden de rekening van hun verpleeghuis (uitgaande van een maandelijkse kostprijs van 2000 euro) niet alleen met hun wettelijk pensioen kunnen betalen. Een zorgwekkende situatie die niemand van ons hoopt mee te maken.
En om dit te verlichten is het
nooit te vroeg om na te denken over wat u eraan kunt doen, door met uw werkgever te praten. Wat ons betreft, zijn wij ervan overtuigd dat het voor elke toekomstige gepensioneerde essentieel is om de eerste (wettelijke) en tweede (aanvullende) pijler te combineren om financieel zonder zorgen te kunnen leven. Maar 36% van de werknemers heeft geen tweede pijler en 40% heeft geen voldoende hoge tweede pijler, zo blijkt uit een studie van Sigedis.
Dus, op uw plaatsen, klaar, af!